DEDEKTİF - ÖZEL DEDEKTİF



DEDEKTİF - ÖZEL DEDEKTİF
DEDEKTİF - ÖZEL DEDEKTİF

Dedektif (özel araştırmacı), mevcut yasalarla alakalı, soruşturma ve kovuşturma kapsamında araştırma yapmaları için, vatandaşların katıldığı davalarda görevlendirilen kişilerdir. Dünya üzerinde yüzyılı aşkın bir süredir, dedektiflik faaliyetleri uygulanmaktadır. Araştırma mesleğinin ilk olarak ortaya çıkma sebebi; polislerden yarım kalan suç dosyalarının araştırmak ve bu dosyalara istihbarat eklemektir. Zaman içerisinde farklı form ve şekillere bürünmüş ve günümüze kadar gelmiştir. Özel dedektif olmak için, dünya devletlerinin belirlediği farklı kurallar ve şartlar bulunmaktadır. Ortadoğu, Avrupa, Asya ülkelerinde, farklı amaçlar yerine getirilerek, araştırmacı sertifikası elde edilmektedir. Her ülkenin kendine özgü ve has kuralları bulunmaktadır. Fakat bilinmesi gereken en temel kural şudur ki; bu çalışmalar bir meslek değil, yaşam tarzıdır.

Türkiye Özel Dedektiflik Bürosu Kim Tarafından Açılmıştır?

Türkiye Özel Dedektiflik Bürosu, özel dedektif ve danışmanlık merkezi olan; Türkiye Dedektifler Derneği kurucusu tarafından açılmıştır. Büroların kurucuları ve çalışanları arasında; Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Banka ve Piyasa İstihbaratçıları personelleri yer almaktadır. Türkiye’nin (Orta Doğu Ülkesi), kadrosu istihbarat anlamında en sağlam ve kuvvetli büro unvanını almıştır. Dedektif hakkında yasal bir düzenlemeye gidileceği zaman, öncelikle bu büronun fikir ve görüşleri alınmaktadır. Kadrosunda çalışan yüzlerce devlet adamlarıyla, hem yurt genelinde, hem yurtdışında planlamalar yapılmaktadır. Türkiye’de çok az sayıda, uluslararası araştırma yapabilme yetkisi bulunan kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu büro, uluslararası araştırma yetki ve iznine sahiptir.

Türkiye Özel Dedektiflik Bürosu Resmi Kayıtlarda Ne Zaman Kuruldu?

Türkiye Özel Dedektiflik Bürosu, resmi kayıtlarda; dedektif adına ilk faaliyetini, 2000 yılında gerçekleştirmiştir. Kuruluşunun üzerinden 19 yıl geçmiştir ve bu süre zarfı içerisinde, birçok başarılı olay nedeniyle kadrosunu ispatlamıştır. İlk olarak İzmir (Türkiye’de bir il) vilayetinde kuruluşunu gerçekleştirmiş ve buradan tüm Türkiye sınırlarına açılmıştır. Ağırlıklı olarak; kayıp kişi araştırması, kişi takibi, fiziki dolandırıcılık, bilişim dolandırıcılığı ve evrak sahteciliği tespit hizmetleri yapılmaktadır. Özel dedektif heyetleri tarafından incelenen suç dosyalarının, normal dosyalara nazaran çok daha hızlı ve pratik bir şekilde kapatıldığı görülmektedir. Bu geçerlilikler sebebiyle, mağdur statüsünde bulunan birçok vatandaşın, sorunun çözümü için araştırma bürolarına başvurduğu görülmektedir. Bu sayede kısa süreler içerisinde, çok daha fazla mesafe kat edilmektedir.

Türkiye Özel Dedektiflik Bürosunun Gizlilik Politikaları Nelerdir?

Özel dedektif, gizlilik politikaları ile faaliyet gösterilen bir meslektir. Gizlilik politikalarını, firmalar kendi içerisinde belirlemektedir. Bu hususta sözleşmeler hazırlanmaktadır. Hazırlanılan sözleşmelerde; müşteri ve personel gizliliğine dair çeşitli ibareler yer almaktadır. Müşterilerin, araştırmacıları güvenilir bir dost olarak bilmesi için, müşteri haklarını korumaya yönelik kapsamlı sözleşme hazırlanmaktadır. Sözleşme 2 nüsha olarak hazırlanmakta ve çift taraflı olarak onaylanmaktadır. Dedektif ve müşteri hakları ve çalışmanın içeriği hakkında her türlü bilgi ibraz edilmektedir. Sözleşmelerde, çalışmanın nasıl biteceğine kadar, her türlü maddeye değinilmektedir. Gizlilik tehlikesine karşın, mağdur olan tarafın, mağdur bırakan tarafa karşı çok sayıda yasal yaptırım uygulama hakkı doğmaktadır. Bu sorumluluklar kabul edilerek çalışmalar yapılmaktadır.

Geçmişten Günümüze Sherlock