Dedektif - Özel Dedektif



Dedektif - Özel Dedektif
Dedektif - Özel Dedektif

Özel dedektif olmak için devletlerin belirlediği eğitimleri tamamlamak ve üniversite bölümlerinde tahsil görmek gerekmektedir. Henüz Türkiye’de, bu konuda üniversite bölümü bulunmamaktadır. Avrupa ve Amerika merkezli üniversitelerde tahsil gören kişiler tarafından oluşmaktadır. Türkiye’de araştırma büroları, genellikle emniyet emeklileri tarafından kurulmaktadır. Personellerin büyük çoğunluğu emniyetten emekliye ayrılmış veya belirli bir dönem görev yapmış kişilerden oluşmaktadır. Bu sayede suç oluşumunun ve suçlunun psikolojisi daha iyi tanımlanmaktadır. Genellikle eş takibi veya çocuk takibi için başvurular bulunmaktadır, fakat bu işlemlerde suç olayları ile karşılaşılmaktadır. Suç olayları karşısında neler yapılacağını bilmek gerekli ve önemli işlemlerdir. Dedektif olmak için eğitim bulunmamaktadır, fakat hukuk kurallarının çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Ülkemizde araştırma çalışmalarının başarıyla gerçekleştirilebilmesi için; Türk Ceza Kanunu (TCK), Türk Medeni Kanunu (TMK) ve TC Anayasası maddeleri çok iyi bilinmelidir. Hangi durumların hukuka ters düştüğünü ve hangi durumların yasal olduğunu bilmek önemli ve müşteriler için gereklidir. Aldatılan müşterilerin, içerisinde bulundukları bu durumdan nasıl çıkacağı ve neler yapması gerektiği yönünde tavsiyeler verilmesi için bunlar gerekmektedir.

Sadece aldatılma olaylarında değil, işlenilen her türlü suç olaylarına karşı çözüm üretilmesi beklenmektedir. Dedektif diye tanınan kişilerin, geçmiş mesleklerinde polis olmaları bundan önemlidir. İllaki polis olmak zorunda değildir, fakat olması daha makbul sayılacaktır. Çünkü; müşteriler hem bu kişilere daha çok güvenmekte, hem de bu kişiler suç olaylarını daha çabuk tespit etmektedir. Hukuksal veya kabahat suçlarının açığa çıkarılması için planlar hazırlanmalıdır. Hedef kişinin hakkında tüm bilgiler ortaya çıkarılmalı ve bilgiler eşliğinde plan hazırlanmalıdır. Hedef kişi ne yer, ne içer, nereye gider, kimlerle görüşür ve zaafları nelerdir gibi bilgilerden yola çıkılmaktadır. Özel dedektif öncelikle istihbarat çalışması yapmakta ve sonra takibe başlamaktadır. İstihbarat çalışmalarında müşterilerin verdikleri destek oldukça önemlidir. Müşterilerin bu noktada tam destek ve gerekli bilgileri sağlaması lazımdır. Kişinin kullandığı araçlar, kaldığı ikamet adresleri, çalıştığı iş adresi gibi bilgiler tam olarak sağlanmalıdır. Araştırma büroları, bu bilgilerden yola çıkmakta ve kişinin işlediği suçları açığa çıkarmaktadırlar. Gerekli görülen her türlü durum, gizli kalması kaidesiyle, bu esnada yapılabilmektedir.

Araştırma çalışmalarına başlamadan önce; dedektif ve müşteri arasında gizlilik sözleşmesi hazırlanmaktadır. Gizlilik sözleşmesi çift taraflı onaylanmaktadır. Müşterilerin ve firmanın durum hakkında 3. şahıslara, bilgi paylaşımı yapmayacağına dair hazırlanmakta olan bir sözleşmedir. Profesyonel araştırma firmaları, sözleşme onaylandıktan sonra çalışmalara başlamaktadır. Bu durum, araştırma bürolarının ilk kuralıdır.

Geçmişten Günümüze Sherlock