Özel Dedektif - Dedektif



Özel Dedektif - Dedektif
Özel Dedektif - Dedektif

Özel dedektif, genel ahlaka karşı suçlar kapsamında araştırma, takip ve inceleme yapmaktadır. Bireylerin suç işleme eğilimleri ve yaşanılan suç olayları konusunda derinlemesine araştırmalar yapılmaktadır. Ne yazık ki ülkemizde, suç olaylarına karşı, kolluk kuvvetlerinin yaptığı işlemler yeterli olmamaktadır. Yarım kalan savcılık dosyalarından muzdarip olan kişiler için özel araştırma bulunmaktadır. Araştırma konuları genellikle aynı gibi gözükebilir, fakat her çalışmada kendine özgü teknikler kullanılmalıdır. Bunun için öncelik olarak karşılıklı görüşme yapılmalı ve durumun ehemmiyeti ve boyutu belirlenmelidir. Müşteriler ile firma arasında görüşme yapıldıktan sonra plan hazırlanmaktadır. Çalışmanın kaç gün süreceği, çalışmada nelere dikkat edileceği, neler yapılması gerektiği ve nasıl devam edeceği hesaplanmaktadır. Bu bilgiler ile dedektif görevlendirilmekte ve konu hakkında istihbarat çalışması başlatılmaktadır. Araştırma çalışmaları genellikle 20 gün sürmektedir. Duruma göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Öncelikle konu tam olarak netliğe çıkarılmalı ve neler yapılabileceği hakkında karar verilmelidir. Bu işlemleri profesyonel ve başarılı firmalar yapmalıdır. Bu sayede olabilecek tehlike ve risklere karşı önlem alınması sağlanmaktadır.

Ülkemizde çok yönlü araştırma çalışmaları yapılmaktadır. Takip edilen kişi fiziki ve sanal ortamda incelenmektedir. Dedektif çok yönlü ele alınması gerekilen bir meslek olduğu için, bu mesleğin sürekli değiştiği ve zamanla meslek hakkında yeni kurallar belirlendiği görülebilmektedir. Araştırma çalışmalarını talep eden kişiler, genellikle mağduriyet yaşamış ve başkaları tarafından zarar görmüş bireylerdir. Bu bireylerin nasıl hareket etmesi konusunda hassas davranmaları gerekmektedir. Mevcut bulunan sıkıntılı süreçlerin nasıl geçeceği, aynı konuyla alakalı tecrübe ve bilgi birikimine dayalıdır. Bu süreçler uzun sürdüğü gibi, profesyonel işlemler neticesinde süreler kısalmaktadır. Özel dedektif her türlü durum için faaliyet ve araştırma kapsamında değerlendirmeler yapmaktadır. Sürecin nasıl işleyeceğinin büyük önemi bulunmaktadır. Süreçte hukuka ters düşen tüm unsurların belirlenmesi ve suçluların tespit edilmesi için profesyonel yöntemler kullanılmalıdır. Mağduriyet yaşanan olaylara ilişkin ilk etapta istihbarat gerekmektedir. Yeterli istihbarattan sonra incelemeler başlatılmaktadır. Sonrasında gerek görülen başarı elde edilmekte ve sorun tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Bu işlemler periyodik ve düzenli yapıldığı takdirde başarılı olabilmekte ve kesin sonuç vermektedir.

Araştırma çalışmaları yapabilmek için özel dedektif olmak gerekmektedir. Bunun için seminer ve eğitimler düzenlemekte ve başarılı olan kişiler araştırma çalışmaları yapabilmektedir. Ülkemizde bu konuda eğitim veren kurum ve kuruluş bulunmamaktadır. Eğitimler Avrupa merkezli firmalardan talep edilmektedir. Ve Türkiye’de eğitim alanı yoktur. Bunun için Avrupa’ya seyahat edilmeli ve gereken bilgiler öğrenilmelidir.

Geçmişten Günümüze Sherlock